Ciastka dyniowo-kasztanowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

W lodówce miałam dynię, a w spiżarce makę kasztanową, z którą nie wiedziałam co zrobić. Wymyśliłam więc ciastka dyniowe na bazie mąki kasztanowej, z rodzynkami, o smaku pierniczkowym. Mało pracy, bo tylko połączenie mokrych i suchych skladników, i szybkie pieczenie.

  • 45 min

Składniki:

  • Mokre
    • 1 szklanka startej dyni na drobnej tarce
    • 1/4 szklanki miodu
    • 1/4 szklanki oleju
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki rodzynek
    Suche
    • 1,5 szklanki mąki kasztanowej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka płaska przyprawy do pierników
    • 1 płaska łyżeczka sody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka dyniowo-kasztanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Wymieszać wszystkie składniki mokre i suche osobno.
    • Dodać suche do mokrych, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
    • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po łyżce ciasta.
    • Piec w 170 st.C przez 13-15 minut. Z tej porcji wychodzi ok. 20 ciastek.

Porady

Trudno określić smak tych ciastek, dynia nie jest w ogóle wyczuwalna, jednak nadaje ciastkom wilgotności. Mąka kasztanowa natomiast powoduje, że są kruche. Jest lekkostrawna, bezglutenowa, bogata w cukry o wolnym wchłanianiu, co ma znaczenie przy długim wysiłku fizycznym czy intelektualnym, dlatego polecana dla sportowców lub osób uczących się również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji. Oczywiście, jeśli nie macie mąki kasztanowej, można użyć każdą inną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować