Ciasteczka wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne masło pokroić w kostkę. Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, masło, cukier puder, żółtko, sól i zmiksować na wolnych obrotach. Jak masa zacznie się powoli sklejać przełożyć na stolnicę. Zagnieść gładkie i jednolite ciasto, uformować wałek,włożyć do woreczka i schładzać co najmniej godzinę w lodówce. Odrywać po kawałku ciasta i na lekko podsypanej stolnicy rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremkami wykroić ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec góra-dół w 180 stopniach około 12 minut. Studzić na metalowej kratce. Zimne udekorować lukrem.
Lukier: wymieszać sok z cytryny z mlekiem. Stopniowo dodawać cukier puder i ucierać. Konsystencja lukru powinna być taka, żeby nie spływała z ciasteczek. Lukier podzielić na porcje dodać kolorowe barwniki i ponownie utrzeć.
Komentarze