Ciasteczka imbirowe + filmik

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam przepis na przepyszne, chrupiące i aromatyczne ciasteczka, z nutą ostrości, idealne do kawy lub herbaty.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
    2 szklanki mąki
    100 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 op. cukru waniliowego (16 g)
    1 op. przyprawy do piernika (20 g)
    1 łyżka imbiru
    1 łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Pierniczki Herbaty

Ciasteczka imbirowe + filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka 1. 1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Na filmie nie ma ujęcia z dodaniem 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, której w ciasteczkach nie zabrakło - zapomniałam włączyć nagrywanie...

    2. Następnie dodajemy 250 g miękkiego masła i jajko. I mieszamy wszystko łyżką.

    3. Następnie przerzucamy na blat i zagniatamy. Można odrobinę podsypać mąką, ale nie za dużo. Zagniecione ciasto dzielimy na pół - po jednej części na blachę.
    Ciasta nie chłodzimy w lodówce.

    4. Ciasteczka tworzymy w ten sposób, że odrywamy porcję ciasta, kulamy w dłoniach i dociskamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

    5. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez ok. 15-17 minut z termoobiegiem lub bez, to zależy od Waszego piekarnika.
    Ciasteczka powinny upiec się na chrupko.
    Są przepyszne, smacznego :-)

Porady

Ciasteczka są ostre w smaku, jeżeli chcecie by były łagodniejsze, dajcie zamiast łyżki tylko łyżeczkę imbiru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować