Imbirowe ciasteczka

  • wyświetlono: 236 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo miękkie, korzenne, idealne na zimowe dni.

  • 5 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
100 gramów masła
200 gramów mąki pszennej
2 jajka
2 czubate łyżki cukru
2 łyżki płynnego miodu
2 niepełne łyżki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Szczypta sody

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Imbirowe ciasteczka

  • 1. Ucieram masło z miodem, gdy powstanie gładki krem, dodaję jajka. Dalej ucieram, dodaję mąkę i przyprawy, oraz sodę. Zagniatam kulę i odstawiam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie z ciasta odrywam kulki, spłaszczam je i obtaczam w cukrze. Układam na blaszce, zachowując odstęp między ciasteczkami, bo rozlewają się na boki. Ciasteczka piekę 8 minut w 185 stopniach -polecam termoobieg. Po wystudzeniu zdejmuję z blaszki i przechowuję w puszce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

imbircynamonciasteczkaBożeNarodzenie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Imbirowe i biało-brązowe ciasteczka

Dodane przez: agazlotko

Imbirowe i biało-brązowe ciasteczka

Szybkie ciasteczka , idealne na...

Ciasteczka imbirowe z migdałami

Dodane przez: aniamaja

Ciasteczka imbirowe z migdałami

Przy pieczeniu ciasteczek moja...

ciasteczka imbirowe

Dodane przez: Kasja1986

kruche maślano-imbirowe ciasteczka

Brytyjskie ciasteczka idealne do...

Ciasteczka imbirowe

Dodane przez: szynszyla

Ciasteczka imbirowe

Przy ich pierwszym pieczeniu pomagała...

Ciasteczka Owsiano - Imbirowe Oblane Czekoladą

Dodane przez: gotowanietoproste

Ciasteczka Owsiano - Imbirowe Oblane Czekoladą

Super mięciutkie ciasteczka z wyraźnym...

image-22qpg28

Dodane przez: anula81

Imbirowo-miodowe ciasteczka kruche

Nie ma lepszych w żadnym sklepie...