Ciasteczka a`la makaroniki z nutellą i białą czekoladą

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruchutkie z pysznym kremem czekoladowo - orzechowym.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    100 g cukru
    180g miękkiego masła
    ekstrakt z wanilii
    400 g skrobi ziemniaczanej
    100 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka

    PONADTO:

    nutella
    biała czekolada
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka a`la makaroniki z nutellą i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem.
  • 2. Stopniowo dodawać po 1 jaju nadal ucierając.
  • 3. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną, zwykłą i proszek do pieczenia.
  • 4. Wymieszać dokładnie. /Ciasto będzie lepiące./
  • 5. Ciasto przełożyć łyżką na folię spożywczą, dokładnie zawinąć i schłodzić w lodówce do momentu, aż zrobi się zwarte.
  • 6. Ciasto podzielić na 2 części, dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość ok 3 mm.
  • 7. Wycinać okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 4cm.
  • 8. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jedno obok drugiego /ciasteczka rosną delikatnie, ale nie rozlewają się/.
  • 9. Piec ok 13 min w 180 stopniach.
  • 10. Wystudzić.
  • 11. Przekładać nutellą.
  • 12. Kilka kosteczek białej czekolady rozpuścić w mikrofalówce.
  • 13. Dekoracyjnie polać gotowe ciasteczka.
  • 14. Zostawić, by czekolada zastygła.
  • 15. Źródło: www.orchideli.com

Porady

Jeśli ciasto rozwałkujemy grubo - ciasteczka podczas pieczenia będą pękały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować