Ciasteczka 3-kolorowe z "Ewa gotuje"

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasteczka zrobiłam na imprezę 18-stkową. Pięknie się prezentują, są eleganckie. Kajmaku nie żałujemy gdyż ciastka są bardzo kruche i smaki idealnie się przenikają. W efekcie mamy słodko kruche piękne ciastko.Z przepisu wychodzi ok 50 szt. wycinanych dużym kieliszkiem od wódki

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 margaryna ew. masło, 300g kartoflanki, 300g mąki zwykłej, 2 żółtka, ja dodałam jeszcze 1łyżkę kwaśnej śmietany, 150 g cukru pudru.
    Dodatkowo: 2 łyżki suchego maku, 2 łyżki kakao, kokos do obtaczania i 1 puszka masy krówkowej
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Kajmak

Ciasteczka 3-kolorowe z "ewa gotuje" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy kruche: obie mąki łączymy z tłuszczem, dodajemy cukier, żółtka i śmietanę. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a trzecią zostawiamy. Wałkujemy na grubość 2mm, wykrawamy koła dużym kieliszkiem od wódki lub literatką. Piec 150 stopni, 15 min. Uwaga, są cienkie łatwo je spalić.
  • 2. Wystudzone sklejamy masą krówkową w kolejności: ciastko jasne-masa-ciastko kakaowe- masa ciastko makowe na wierzchu. Boki smarujemy również masą krówkową obtaczamy w kokosie.
  • 3. Wydaje się czasochłone ale mnie to zajęło godzinę.:))

Porady

Ciastka warto przechować przez noc w lodówce, by się związały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować