Adam i Ewa

4.91 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie i pieczenie są moimi wielkimi pasjami. To ciasto przygotowuję na każdą rodzinną uroczystość. Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 4 jajka
    ● 1 szkl. mąki
    ● 1 szkl. cukru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Oraz:
    ● 2 puszki mandarynek
    ● 2 szkl. soku pomarańczowego
    ● 2 budynie waniliowe
    ● 2 op. herbatników
    ● 2 op. herbatników
    w czekoladzie
    ● 4 op. śmietan-fiksów
    ● 1/2 l śmietanki 30-proc.
    ● 3 łyżki cukru pudru
    ● woda z cukrem i sokiem z cytryny do nasączenia
Wystaw ocenę:

4.91 (217 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Adam i ewa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy
    z cukrem. Ubijając, dodajemy
    po żółtku i łyżce mąki
    wymieszanej z proszkiem.
    Wlewamy do blachy (23x35
    cm) i pieczemy ok. 25 minut
    w temp. 180 °C. Studzimy.
    Odkrawamy brzegi i wierzch,
    ciasto nasączamy.
  • 2. Mandarynki osączamy,
    układamy na biszkopcie.
    Na sokach gotujemy budynie.
    Gorące wykładamy na
    ciasto. Studzimy. Śmietankę
    ubijamy z cukrem pudrem
    i śmietan-fiksami. Wykładamy
    na budyń. Na wierzchu
    rozkładamy na przemian
    herbatniki, aby powstała
    szachownica.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować