FALE DUNAJU PRZEPIS Z PROGRAMU : EWA GOTUJE :

4.49 (192 ocen)

PYSZNE CIASTO Z OWOCAMI

Składniki:

  • Składniki

    400 g - wiśni
    250 g - masła
    250 g - cukru
    6 - jajek
    400 g - mąki
    1 łyżka - proszku do pieczenia
    2 łyżki - kakao
    Do dekoracji
    2 łyżki - kakao
    Masa
    2 szklanki - mleka
    2 łyżki - cukru
    1 - budyń waniliowy
    250 g - masła
    1 kieliszek - spirytusu
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Fale dunaju przepis z programu : ewa gotuje : - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie umyć i wydrylować. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po jednym jajku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części.

    Do jednej wsypać kakao i wymieszać. Głęboką blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę nałożyć najpierw ciasto jasne, potem ciemne. Posypać wiśniami (można dać też kawałki gruszki - na przemian z wisienkami) i piec 40-45 minut w temp. 180 st. C.

    Budyń zagotować z mlekiem i cukrem (wg przepisu na opakowaniu). Masło utrzeć na puszysta masę. Cały czas ucierając dodać po łyżce ostudzonego budyniu i spirytus (masa powinna być gładka i jednolita). Kremem posmarować wierzch upieczonego ciasta. Dekorować kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować