Ciacho z musem rabarbarowym i pianką, z truskawkową nutką :)

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Dietetyczne ciacho z rabarbarem i bezą. Aromat można zastąpić prawdziwymi truskawkami

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 6 łodyg rabarbaru
    200g jogurtu naturalnego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    słodzik/miód/cukier brązowy
    6 łyżek otrębów owsianych
    3 jajka
    aromat truskawkowy
    galaretka truskawkowa 4 łyżki (lub aromat i żelatyna)
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Jajko

Ciacho z musem rabarbarowym i pianką, z truskawkową nutką :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Otręby, proszek, słodzik, żółtka, łyżkę skrobi i jogurt miksujemy.
    Wylewamy na blaszkę, i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Rabarbar kroimy w średniej wielkości kawałki - można obrać ze "skórki".
    Wrzucamy do rondla, dodajemy słodzik, i wodę - podgrzewamy.
    Gdy rabarbar zmięknie, a mus będzie się gotował - dodajemy galaretkę - dokładnie mieszamy.
    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Łyżkę skrobi, aromat truskawkowy i słodzik mieszamy z odrobiną ciepłej wody.
    Powoli wlewamy do piany - cały czas miksując.
    Gotowy spód przekrawamy na pół.
    Pianę z białek wylewamy na formę (1/2 formy na ciasto),
    pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Ciasta przekładamy musem, wkładamy do lodówki, żeby masa stężała.
    Następnie nakładamy bezę i gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować