Ciasto z musem rabarbarowym

4.49 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne do kawy

Składniki:

  • Składniki ciasto : ( blacha 30cm x 24 cm )

    3 szklanki mąki,
    220g masła,
    1 łyżeczka aromatu waniliowego,
    5 żółtek ( ja dodałam z jajek L),
    3/4 szklanki cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Składniki beza :

    6 białek,
    1/4 szklanki cukru,
    2 opakowania kisielu truskawkowego,

    Składniki nadzienie :

    800g - 1 kg świeżego rabarbaru,
    1/2 szklanki cukru,
    1/4 szklanki wody,
    300g truskawek.
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kisiele Beza

Ciasto z musem rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym 1. Przygotowanie nadzienia :

    Rabarbar i truskawki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do rondelka, wsyp cukier oraz wlej wodę. Podsmaż chwilę całość. Przykryj i na wolnym ogniu duś 10 minut co jakiś czas mieszając.
  • 2. Przygotowanie ciasta :

    Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj cukier, aromat, miękkie masło, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wyrób dokładnie ciasto. Włóż do zamrażarki na 20-25 minut.
  • 3. Przygotowanie beza :

    Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami cukier i kisiel.
  • 4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż do formy. Wcześniej przygotowany mus wylej na surowe ciasto. Bezę z kisielem wylej na rabarbar. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp całość. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować