Ciasto jogurtowe z truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Dokładamy po łyżce jogurtu i wlewamy olej. Kiedy składniki połączą się dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do prostokątnej formy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
2.Piankę truskawkową przygotowałam w blenderze. Najpierw jednak proponuję rozpuścić obie galaretki truskawkowe w 500 ml wrzącej wody. Do kielicha wlewamy jogurt i dodajemy truskawki. Miksujemy. Łączymy z tężejącą galaretką. Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
3.W 300 ml gorącej wody rozpuszczamy wiśniową galaretkę. Studzimy. Tężejącą wylewamy na piankę. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.
Komentarze