Ciasto jogurtowe z truskawkową pianką

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Lekkie i smaczne ciasto w sam raz na upalne dni. Zamiast truskawek możemy użyć dowolnych owoców.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    4 jajka
    150 g jogurtu naturalnego
    2/3 szkl oleju
    2 szkl mąki
    1 szkl cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    truskawkowa pianka
    500 g truskawek
    800 g jogurtu greckiego
    2 galaretki truskawkowe
    500 ml gorącej wody

    Dodatkowo
    1 galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Ciasto jogurtowe z truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Dokładamy po łyżce jogurtu i wlewamy olej. Kiedy składniki połączą się dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do prostokątnej formy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
  • 2. Piankę truskawkową przygotowałam w blenderze. Najpierw jednak proponuję rozpuścić obie galaretki truskawkowe w 500 ml wrzącej wody. Do kielicha wlewamy jogurt i dodajemy truskawki. Miksujemy. Łączymy z tężejącą galaretką. Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
  • 3. W 300 ml gorącej wody rozpuszczamy wiśniową galaretkę. Studzimy. Tężejącą wylewamy na piankę. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z truskawkami

4.5 (159 ocen)

ciasto z truskawkową pianką

To może cię zainteresować