Chrzanowa wędlina

4.5 (195 ocen)

Taką wędlinę widziałam kiedyś w sklepie. Ja jednak postanowiłam przygotowac ją sama. Wyszło rewelacyjnie. Taką wędlinę często robię na rodzinne spotkania. Oraz nigdy nie może jej zabraknąc na Wielkanocnym stole- to już tradycja

Składniki:

  • 1,8 l wody
    4 średnie marchewki
    4 średnie pietruszki
    1 średni seler
    1 por - biała część
    70 g żelatyny
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 liści laurowych
    ok 10 ziaren kolorowego pieprzu
    sól

    ok 60 dkg cienkich plasterków szynki konserwowej
    3 słoiczki chrzanu - 480 g
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Wędliny

Chrzanowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, osuszyć i obrać. Wrzucić do garnka i dodać przypraw, zalać 1,8 l wody. Gotować na wolnym ogniu ok 2 h
  • 2. Z wywaru wyjąć przyprawy i warzywa. Do gorącego wywaru dodać żelatynę i wymieszać energicznie do jej rozpuszczenia.
  • 3. Na plasterki szynki nakładać chrzan , zwijać w ruloniki i układać ciasno w keksówce.
  • 4. Lekko gęstniejącym wywarem delikatnie zalewać roladki w keksówce. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Gdy zbyt dużo wywaru wyparuje -dolewamy wody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować