1.
1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i połaczyc siekając nożem, Do mąki dodać żółtka i jajko, spirytus, oraz gęstą śmietanę. Wszystko porządnie zagnieść na jednolita masę. Następnie przez 10 minut mocno bić ciasto Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków
2. odstawić do schłodzenia na ok godzinę.
Po schłodzeniu odcinać po kawałku, lekko podsypywać mąką. Rozwałkowywać jak najcieniej, pociąć w paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez niego jeden koniec.
3. W garnku rozgrzać tłuszcz. Gdy wrzucony kawałek ciasta wypływa i niezbyt gwałtownie rumieni tłuszcz ma właściwą temperaturę.
4. Smażyć po kilka faworków jednocześnie. Wyjmować i kłaść na papier kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
5. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze