1.1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i połaczyc siekając nożem, Do mąki dodać żółtka i jajko, spirytus, oraz gęstą śmietanę. Wszystko porządnie zagnieść na jednolita masę. Następnie przez 10 minut mocno bić ciasto Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków
2. odstawić do schłodzenia na ok godzinę.
Po schłodzeniu odcinać po kawałku, lekko podsypywać mąką. Rozwałkowywać jak najcieniej, pociąć w paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez niego jeden koniec.
3. W garnku rozgrzać tłuszcz. Gdy wrzucony kawałek ciasta wypływa i niezbyt gwałtownie rumieni tłuszcz ma właściwą temperaturę.
4. Smażyć po kilka faworków jednocześnie. Wyjmować i kłaść na papier kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
5. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Komentarze