Rożki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ząbki czosnku drobno posiekać .Liście szpinaku dokładnie wypłukać .( Szpinak może mieć piasek ). Usunąć grube łodygi. Szpinak pokroić grubo. Rozgrzać olej na patelni. Czosnek i szpinak usmażyć na małym ogniu około 3 minuty, aż szpinak upadnie. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pokrój fetę w kostkę i dodaj do szpinaku. Rozgrzej piekarnik. Ciasto francuskie pokrój w kwadraty .Oddziel żółtko od białka. Białko roztrzep i pędzelkiem do ciasta posmaruj każdy kwadracik. Na środku każdego kwadratu połóż szpinak i fetę. Każdy kwadrat złóż na pół , tak aby powstał trójkąt. Krawędzie mocno przyciśnij widelcem. Rożki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszaj z 1 łyżką mleka . Posmaruj wierzch każdego rożka żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w piekarniku ok. 20-25 minut aż do zrumienienia.
Komentarze