Chruściki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chruściki albo faworki jak kto woli. Przypominają mi babcie i dzieciństwo spędzone u niej przy talerzu faworków z pudrem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany kwaśnej
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu
    1 łyżka cukru
    mąka wrocławska ilość potrzebna do zagniecenia ciasta
    cukier puder do posypania
    1,5 kg smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Chruściki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, śmietanę kwaśną, spirytus, proszek do pieczenia. Ciasto zagniatam i mocno wyrabiam. Ciasto ubijam wałkiem. Potrzeba dużo siły żeby ciasto, wytworzyło pęcherzyki powietrza. Zawijam w folie i wstawiam do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkowuje na cienki placek na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam nożem kwadraty 10x5 cm, na środku robię nacięcie. Do wysokiego garnka wkładam smalec i podgrzewam do wrzenia. Na gorący tłuszcz wrzucam chruściki. Trzeba uważać żeby tłuszcz nie kipiał. Smarze do zarumienienia. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować