Chrupiący chlebek z garnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i rozetrzeć, aż drożdże zrobią się płynne, następnie wlać pół szklanki ciepłej wody, wymieszać i odstawić na ok. 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn drożdżowy, sól, pozostałą wodę, olej i wyrobić ciasto ręcznie lub w robocie. . W razie potrzeby można dolać jeszcze trochę wody. Wyrobione ciasto odstawić na ok 45 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, chwilę wyrobić i uformować chleb. Uformowany chleb przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, w czasie nagrzewania się piekarnika włożyć do niego naczynie żaroodporne z przykrywką, w którym będziecie piekli chleb. Nagrzane naczynie wyjąć z piekarnika, przełożyć wyrośnięty chleb i naciety na górze nożem. Naczynie z chlebem przykryć i wstawić do piekarnika, w którym od razu zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (grzanie góra i dół). Chleb piec przez 30 minut pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i piec chleb kolejnych 20 minut.
Komentarze