Chrupiący chlebek z garnka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny i pachnący vhlebek

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
    1 łyżka cukru
    2 szklanki ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chrupiący chlebek z garnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i rozetrzeć, aż drożdże zrobią się płynne, następnie wlać pół szklanki ciepłej wody, wymieszać i odstawić na ok. 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.

    Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn drożdżowy, sól, pozostałą wodę, olej i wyrobić ciasto ręcznie lub w robocie. . W razie potrzeby można dolać jeszcze trochę wody. Wyrobione ciasto odstawić na ok 45 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, chwilę wyrobić i uformować chleb. Uformowany chleb przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, w czasie nagrzewania się piekarnika włożyć do niego naczynie żaroodporne z przykrywką, w którym będziecie piekli chleb. Nagrzane naczynie wyjąć z piekarnika, przełożyć wyrośnięty chleb i naciety na górze nożem. Naczynie z chlebem przykryć i wstawić do piekarnika, w którym od razu zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (grzanie góra i dół). Chleb piec przez 30 minut pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i piec chleb kolejnych 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować