Szpanakopita z serem feta

2 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przekąska na każdą okazję

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto filo
    3 opakowania szpinaku liscie
    Pęczek kopru
    1 cebula
    Ser fera
    1 jajko
    Oliwa z oliwek lub roztopione masło
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Szpanakopita z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody.
    2. Cebulę podsmażyć na oliwie, bądź, dodać szpinak i smażyć ok5 minut.
    Koper pokroić i dodać do całości, przyprawić solą i pieprzem. Dodać ser feta i smażyć jeszcze przez 2 minutki,na koniec dodać jajko dla połączenia składników.
    2. Ciasto filo podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozkładajac pierwsza część ciasta, każdy płat smarować oliwą lub roztopionym masłem. Na posmarowane płaty można wyłożyć gotowy farsz szpinakowy i na to druga część ciasta, pamiatajac o smarowaniu każdego płatu. Piec 180 stopni gora/dół, bądź termoobieg do 40 minut.

Porady

Zamiast ciasta filo, można użyć ciasta francuskiego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować