Szpanakopita z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody.
2. Cebulę podsmażyć na oliwie, bądź, dodać szpinak i smażyć ok5 minut.
Koper pokroić i dodać do całości, przyprawić solą i pieprzem. Dodać ser feta i smażyć jeszcze przez 2 minutki,na koniec dodać jajko dla połączenia składników.
2. Ciasto filo podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozkładajac pierwsza część ciasta, każdy płat smarować oliwą lub roztopionym masłem. Na posmarowane płaty można wyłożyć gotowy farsz szpinakowy i na to druga część ciasta, pamiatajac o smarowaniu każdego płatu. Piec 180 stopni gora/dół, bądź termoobieg do 40 minut.
Porady
Zamiast ciasta filo, można użyć ciasta francuskiego
Komentarze