Kluski śląskie z mięsem na smalcu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kluski śląskie na bogato

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniakow
    Maka ziemiaczana
    1 jajko
    Mięso z rosołu lub 0,4 kg mięsa mielonego
    Sól, pieprz
    3 cebule
    Smalec

Kluski śląskie z mięsem na smalcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mięso przyprawić i podsmażyć z 1 cebulką na patelni.
    2. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę do okraszenia naszych klusek.
    3. Ziemniaki posolić ok 3 łyżeczek i ugotować do miekosci. Przestudzone przecisnąć przez praskę, bądź ugnieść. W misce podzielić ziemniaki na 4 części, w miejsce jednej wsypać mąkę ziemniaczaną i dodać 1 jajko. Zagnieść ciasto.
    4. Formować większe kulki i robić w nich dużą dziurkę, do której nakładać farsz mięsny i z powrotem formować kluskę. Kluski wrzucamy do gotującej wodę. Od momentu wypłynięcia gotujemy ok 3 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy