Tanie i smaczne danie obiadowe. Chrupiące, podsmażane kopytka plus grzyby i bazylia - to jest to!
2 godz.
Składniki:
Na kopytka:
1 kg ziemniaków,
1 jajko,
200 g mąki pszennej + do podsypania stolnicy,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Dodatkowo:
ok 400 g kurek,
150 g boczku,
1 cebula,
2 łyżki masła,
garść świeżej bazylii,
sól,
pieprz,
oliwa lub masło do podsmażenia kopytek
Chrupiące kopytka z kurkami, boczkiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną - wyrobić ciasto na kopytka. Ciasto powinno być miękkie ale dające się formować i kroić ( w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki).
2.Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na kilka części. Z każdej części formować wałek i pokroić go na ukośne kawałki.
3.W garnku zagotować wodę z solą i wrzucać na nią partiami kopytka. Gotować ok 2 minut - do czasu wypłynięcia klusek na wierzch. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, przelać strumieniem zimnej wody i odkładać na talerze do odparowania.
4.Oczyścić kurki, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek pokroić w drobne paseczki.
5.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać boczek i kurki - podsmażyć często mieszając. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem do smaku. Na drugiej patelni podsmażyć kopytka, przełożyć do nich kurki, cebulę i boczek. Gotowe danie nakładać na talerze i posypać świeżą bazylią.
Komentarze