Chrupiące kopytka z kurkami, boczkiem i ziołami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tanie i smaczne danie obiadowe. Chrupiące, podsmażane kopytka plus grzyby i bazylia - to jest to!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na kopytka:
    1 kg ziemniaków,
    1 jajko,
    200 g mąki pszennej + do podsypania stolnicy,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    Dodatkowo:
    ok 400 g kurek,
    150 g boczku,
    1 cebula,
    2 łyżki masła,
    garść świeżej bazylii,
    sól,
    pieprz,
    oliwa lub masło do podsmażenia kopytek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Chrupiące kopytka z kurkami, boczkiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną - wyrobić ciasto na kopytka. Ciasto powinno być miękkie ale dające się formować i kroić ( w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki).
  • 2. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na kilka części. Z każdej części formować wałek i pokroić go na ukośne kawałki.
  • 3. W garnku zagotować wodę z solą i wrzucać na nią partiami kopytka. Gotować ok 2 minut - do czasu wypłynięcia klusek na wierzch. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, przelać strumieniem zimnej wody i odkładać na talerze do odparowania.
  • 4. Oczyścić kurki, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek pokroić w drobne paseczki.
  • 5. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać boczek i kurki - podsmażyć często mieszając. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem do smaku. Na drugiej patelni podsmażyć kopytka, przełożyć do nich kurki, cebulę i boczek. Gotowe danie nakładać na talerze i posypać świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować