Sekretem idealnych kopytek jest delikatność ciasta ziemniaczanego z nie przesadzoną ilością mąki pszennej.Otulone słodką warstwą z cukrowej cebuli oraz chrupiącej bułki tartej smakują wyśmienicie.
Chrupiące kopytka na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać umyć , ugotować w osolonym wrzątku.
Odcedzić , osuszyć , pozostawić do wystudzenia.
Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać jajko oraz mąki.
Wyrobić jednolite ciasto ziemniaczane.
Stolnicę oprószyć mąką pszenną , z kawałków ciasta formować wałeczki , wycinać ukośne , małe kopytka.
Gotować z osolonym wrzątku 1 min po wypłynięciu na powierzchnię.
2.Dodatki:Cebulę , pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać 1/2 masła , zrumienić cebulę , wsypać cukier.
Dodać resztę masła oraz bułkę tartą , smażyć do połączenia się składników.
Do zasmażki dodać kopytka , dokładnie wymieszać.
Komentarze