Chrupiące kopytka na słodko

4.5 (164 ocen)

Sekretem idealnych kopytek jest delikatność ciasta ziemniaczanego z nie przesadzoną ilością mąki pszennej.Otulone słodką warstwą z cukrowej cebuli oraz chrupiącej bułki tartej smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    sól
    1 jajko
    3/4 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    Dodatki:
    1 cebula cukrowa
    100g masła 82%
    2 żyłeczki cukru
    1/2 szklanki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Chrupiące kopytka na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać umyć , ugotować w osolonym wrzątku.
    Odcedzić , osuszyć , pozostawić do wystudzenia.
    Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać jajko oraz mąki.
    Wyrobić jednolite ciasto ziemniaczane.
    Stolnicę oprószyć mąką pszenną , z kawałków ciasta formować wałeczki , wycinać ukośne , małe kopytka.
    Gotować z osolonym wrzątku 1 min po wypłynięciu na powierzchnię.
  • 2. Dodatki:Cebulę , pokroić w piórka.
    Na patelni rozgrzać 1/2 masła , zrumienić cebulę , wsypać cukier.
    Dodać resztę masła oraz bułkę tartą , smażyć do połączenia się składników.
    Do zasmażki dodać kopytka , dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować