Krokiety z kurkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Na tej samej patelni z wytopionym tłuszczem usmażyć kurki i zeszklić cebulę. Ostudzić. Wymieszać ze startym, żółtym serem i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem (nie przesadzić z solą, ponieważ boczek i ser są słone).
2.Z mąki, mleka, wody, jajka, szczypty soli i oleju wymieszać ciasto. Odstawić na 20 minut, po czym usmażyć duże naleśniki.(ok.6 sztuk).
3.Nałożyć farsz i zwinąć w krokiety. Każdy krokiet panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. Smacznego!
Komentarze