Chrupiące grzeszki czyli placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Nie goszczą u nas zbyt często chyba, że pieczone w piekarniku. Lecz nie umywają się do tych smażonych. Jako iż tłuszcz przenośnikiem smaku jest najlepszym. Czasem przychodzi ochota na te chrupiące placuszki. Każdy w Polsce je zna i kocha ze śmietaną czy cukrem. Tak cukrem wiem, że ludzie są podzieleni w tej kwestii. U nas podawano w domu w obu wersjach.

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 500 g obranych ziemniaków, najlepiej kategoria C lub B

    * 1 cebula

    * 2 ząbki czosnku

    * 1 łyżka śmietany

    * sól, pieprz

    * wybrany olej do smażenia

    * 1 jajko

    * 2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Jajko

Chrupiące grzeszki czyli placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zetrzyj ziemniaki i czosnek na małych dziurkach tarki, a cebulę na dużych. Dodaj łyżkę śmietany dzięki niej ziemniaki nie z czernieją.

    *

    Zostaw ziemniaki na 5 minut aż puszczą soki. Rozgrzej patelnie z kilku centymetrową warstwą oleju. Im mniej oleju tym bardziej placki go wciągną.

    Odjej płyn pozostawiając skrobie, która zebrała się na dnie masy ziemniaczanej. Dodaj jajko, 2 łyżki mąki, sól oraz pieprz. Wymieszaj, nakładaj po łyżce masy na placka i smaż po 2-3 minuty z każdej strony.

    *

    Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ze śmietaną i koperkiem czy posypane cukrem. A może z łososiem wędzonym i awokado!

    Przepis i zdjęcia:

    @madamefranciskitchen

Porady

Jeżeli nie planujesz od razu smażyć placków zasyp ziemniaki warstwą mąki w taki sposób również nie z czernieją. Przed smażeniem usuń warstwę mąki i kontynuuj przepis jak poniżej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować