Chrupiące placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne chrupiące placuszki ziemniaczane. Robi się je szybko a smakują rewelacyjnie.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jaja
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    szczypta cukru
    1 pęczek kopru
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
    1 łyżka papryki czerwonej ostrej
    olej do smażenia np rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Chrupiące placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram a następnie myję. Ziemniaki trę na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam aż ziemniaki puszczą sok.

    Odcedzam z nadmiaru płynów. Doprawiam solą i pieprzem do smaku, czosnkiem oraz papryką.

    Ząbki czosnku obieram a następnie drobno siekam, dodaję do ziemniaków. Koper myję a następnie drobno siekam, dodaję do ziemniaków. Następnie dodaję pozostałe skaładniki. Mieszam.

    Rozgrzewam olej na patelni, za pomocą łyżki nakładam porcję ciasta. Smażę na rumiano z obu stron. Przekładam na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Podaję z ulubionymi składnikami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować