Chrupiące gofry

4.95 (164 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne chrupiące gofry to świetna propozycja na śniadanie czy kolację.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej,
    1,5 szklanki mleka,
    1/3 szklanki oleju,
    3 średnie jajka,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżeczka cukru,
    cukier puder do posypania lub inne ulubione dodatki
Wystaw ocenę:

4.95 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do drugiej miski wrzucamy żółtka, wlewamy letnie mleko i olej oraz wsypujemy cukier. Miksujemy na gładką masę. Aż składniki się ładnie połączą. Następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z żółtkami. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

    Na koniec dodajemy stopniowo białka i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką aż całość ładnie się połączą.

    Płytki gofrownicy smarujemy olejem, zamykamy i rozgrzewamy do maksymalnej mocy. Każda gofrownica jest inna, ale czym więcej mocy tym lepsza. Najlepiej aby miała więcej niż 1300W.

    Gdy już gofrownica będzie rozgrzana wlewamy chochlą masę tyle aby zakryła płytki gofrownicy. Zamykamy i pieczemy w zależności od tego jaką mamy gofrownice. Ja piekę około 3-4 minut. Najważniejszą rzeczą jest aby nie otwierać często gofrownicy, najlepiej wcale, dopiero wtedy gdy gofry będą już rumiane. Pierwsze gofry najlepiej piec z zegarkiem, wtedy będziemy wiedzieli ile czasu powinny piec się następnie gofry.

    Ja natłuszczam gofrownicę za każdym razem, używam do tego silikonowego pędzelka.

    Bardzo ważne jest również to aby nie otwierać często gofrownicy. Gofry mogą wyjść gumiaste i miękkie.

    Należy również poznać swoją gofrownicę, jedna piecze szybciej, druga wolniej. Tak samo jest wiele płytek grzewczych z różnymi kostkami, jedne są mniejsze, a drugie większe.

    Ciasto przygotowujemy na bieżąco, od razu pieczemy gofry. Gdy ciasto postoi gofry nie będą już takie chrupiące. Ciasto straci lekkość, a piana z białek opadnie.

    Aby gofry zachowały chrupkość od razu po wyjęciu najlepiej ułożyć je na kratce, gdy położymy na talerz zrobi się wilgotny i gofry stracą swoją kruchość.

    Gofry możemy podawać z przeróżnymi dodatkami, owocami, bitą śmietaną, czekoladą, dżemem, kremem czekoladowym i wieloma innymi dodatkami.

    Gofry zajadamy od razu po przygotowaniu i podaniu z dodatkami.

Porady

Gofry zajadamy od razu po przygotowaniu i podaniu z dodatkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować