Chrupiąca szarlotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nietypowa odsłona szarlotki o wilgotnym wnętrzu i chrupiącym orzechowym wierzchu :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
    100 g mąki krupczatki
    3 jajka
    200 ml jogurtu ( najlepiej gęstego typu Greckiego)
    100 g cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 opakowania proszku do pieczenia
    600 g jabłek

    Karmelizowany wierzch:
    1 łyżka miodu
    posiekane orzechy włoskie i nerkowca, płatki owsiane
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Chrupiąca szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlewamy do miski jogurt, dodajemy cukier oraz jajka i miksujemy na puszystą masę.
    Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy suche składniki do masy miksując na wolnych obrotach.
    Wylewamy masę na wyłożoną papierem tortownicę.
    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry.
    Następnie układamy równomiernie na wierzchu ciasta.
    * Najlepiej włożyć ciasto do ciepłego piekarnika (ok.30 st.C) na ok. 30 min.
    Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 st.C i pieczemy o. 20 min do zarumienienia wierzchu i suchego środka.
    * Wierzch : Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane i miód. Karmelizujemy. Wykładamy na wierzch ciasta.

Porady

* Najlepiej włożyć ciasto do ciepłego piekarnika (ok.30 st.C) na ok. 30 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 st.C i pieczemy o. 20 min do zarumienienia wierzchu i suchego środka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować