Szarlotka sypana – ten przepis zna niejedna pani domu i pasjonat słodkości. Prosta i szybka do zrobienia często bywa jednym z wypieków dla początkujących lub pomysłem na ciasto, które zawsze się udaje i nie sprawia większych problemów.

 

Zobacz prosty przepis na szarlotkę:

Szarlotka - składniki: szklanka kaszy manny, szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia, 120 g masła, 1 kg kwaskowatych jabłek, 2 łyżeczki cukru, skórka startą z 1 małej cytryny.

Suche składniki – mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy w misce. Jabłka obieramy, oczyszczamy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Foremkę smarujemy masłem, wysypujemy 1/3 suchych składników. Na to wykładamy ½ porcji jabłek wymieszanych z cynamonem i skórką z cytryny, znów przykrywamy suchymi składnikami, jabłkami i suchymi składnikami. Na wierzchu ciasta układamy masło pokrojone w cienkie plastry – najlepiej, by masło dokładnie ułożyć, nie zostawiając zbyt  dużych odstępów – w przeciwnym razie kasza manna będzie surowa. Szarlotka powinna piec się w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, aż wierzch się zrumieni. Szarlotka świetnie smakować będzie posypana cukrem pudrem lub oblana lukrem.

 

To tylko podstawowy przepis – szarlotka sypana może mieć wiele odmian, zależnie od tego, jakie składniki do niej dodamy. Warto cynamon wymieszać z kardamonem lub imbirem, by ciasto zyskało nowego aromatu. Jeśli lubicie wariacje na temat szarlotki, dodajcie do jabłek śliwki węgierki, rodzynki lub żurawinę. Świetnie sprawdzą się także orzechy włoskie. Zamiast jabłek można przygotować wersję z jagodami. Taka oszukana szarlotka z pewnością zaskoczy gości.

Zobacz w przepisach użytkowników, jak pyszna może być szarlotka sypana