Chrupiąca beza z lekką masą i owocami

5 (3 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepisów na chrupiącą z wierzchu, z ukrytą pianką w środku bezę jest sporo , a to mój przepis na ten smakołyk. Krem i owoce w wiosennych kolorach zwieńczyły całość. Smaczna, łatwa do przygotowania i znikająca w locie z talerzy w porze deseru , doskonała na spotkania w gronie rodziny i znajomych:)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 szczypta soli
    Krem:
    250 g. serka mascarpone
    1 szklanka śmietany kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    3-4 krople aromatu waniliowego
    Dodatkowo:
    2 obrane owoce kiwi
    2 połówki brzoskwiń z syropu z puszki
    listki mięty do dekoracji
    duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Chrupiąca beza z lekką masą i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiąca beza z lekką masą i owocami 1. Białka z solą ubijam na sztywno, ciągle miksując mikserem dodaje stopniowo cukier , miksuje aż masa będzie lśniąca, sztywna , bez wyczuwania cukru , dodaje sok z cytryny, mąkę, mieszam szpatułką . Na blasze rysuję koło o średnicy 20 cm. , przekładam papier na drugą stronę aby pisak nie odbił się na masie , wykładam masę na blachę, łyżką formuje odrysowane koło , bokom bezy robię łyżką podniesiony rant , a w środku dołek. Bezę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, od razu zmniejszam temperaturę do 100 stopni z termoobiegiem i piekę bezę ok. 2 godzin. Po tym czasie piekarnik wyłączam, uchylam drzwiczki, bezę pozostawiam do wystudzenia.
  • Chrupiąca beza z lekką masą i owocami 2. Śmietanę ubijam z cukrem i aromatem na sztywno, dodaje ser, miksuję do połączenia . Masę nakładam na środek przygotowanej bezy . Na kremie układam pokrojone w kostkę owoce, całość dekoruje listkami mięty. Bezę podaję od razu po przygotowaniu.

Porady

Każdy piekarnik piecze trochę inaczej, najlepiej wyczuć go i dostosować temperaturę by bezy zbytnio nie zrumienić. Bezę najlepiej przygotować dzień przed podaniem, a krem tuż przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować