Choinki z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wsypuje 3 łyżki cukru i podgrzewam na gazie, aż cukier ulegnie karmelizacji. Zestawiam z ognia, dodaję po kawałku masło i mieszam do jego rozpuszczenia. Ponownie wstawiam na gaz, wlewam mleko, miód i dosypuję resztę cukru. Gotuję, aż wszystkie składniki się połącza. Zestawiam, wsypuję przyprawę, wymieszam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny.
2. Do wystudzonej masy wbijam po jednym jajku cały czas ucierając i wsypuję mąkę wymieszana z sodą. Gotowe ciasto odstawiam na 2-3 godziny do lodówki.
3.Ciasto wyjmuję z lodówki, blat podsypuję mąką, wykładam połowę mojego ciasta i zagniatam kulę.
4.Rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm, foremkami w kształcie gwiazdek wycinam ciasteczka,
5.układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
6. i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 5-8 minut. Upieczone wyjmuję studzę.
7.Białko ucieram z cukrem pudrem, smaruję największą gwiazdkę, układam na mniej mniejszą, tą również smaruję lukrem i układam na niej jeszcze mniejszą( u mnie było ich pięć) i tak do końca choinki. Dekoruję koralikami cukrowymi.
Komentarze