Pierniczki choinki

0 (0 ocen)

W smaku przepyszne, robię takie pierniczki na święta, aby zawiesić je na choince. Przed pieczeniem pierniczków, zrobić w nich dziurkę za pomocą patyczka do szaszłyczków.

Składniki:


  • na ciasto
    mleko - 2 łyżki
    masło - 15 dag
    jajka - 2 szt
    soda oczyszczona 1 łyżeczka
    kakao - 1 łyżeczka
    mąka - 320 g
    miód - 30 gram
    przyprawa do piernika - 40 g
    cukier puder - 140 g
    Na lukier:
    2 białka
    25 dkg cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    dodatkowo
    barwnik spożywczy zielony
    barwnik spożywczy czerwony
    srebrne perełki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierniczki choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z sodą .
  • 2. Rozpuścić w rondelku miód z masłem, cukrem , kakao i przyprawą, lekko ostudzić , wlać do mąki.
  • 3. Jajka wymieszać z mlekiem, wlać do miski z miodem, dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto
  • 4. Rozwałkować ciasto, wycinać z ciasta foremką pierniczki, układać na blasze, piec w temp. 190 stop, przez 10 minut.
  • 5. Lukier: Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sok cytrynowy , dokładnie utrzeć.
  • 6. Podzielić lukier na 2 części miejsze i jedną większą.
    Do większej części dodać barwnik zielony, do jednej mniejszej czerwony, dokładnie wymieszać.
  • 7. Polukrować choinki na kolor zielony, udekorować perełkami i lukrem różowym i białym.

Porady

Uważać by pierniczki za bardzo się nie spiekły, bo będą twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować