Przyszła mi ochota na łazanki, których dawno już nie jadłam. Moje łazanki składają się ze swojskiego makaronu, białej kapusty, mięsa mielonego i boczku. Bardzo lubię taką wersję.
Składniki:
Składniki na makaron łazanki:
- 3 szkl. mąki + 1 szkl. do podsypywania
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 szkl. gorącej wody
- 1 łyżeczka oleju
Składniki na łazanki:
- 500 g. szynki wieprzowej
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka delikaty do mięs
- większa połowa główki białej kapusty
- 2 cebule + szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 200 g. boczku
- 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Dodatkowo:
- 3 l. wody do kapusty
- woda do gotowania makaronu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soli
Chłopskie łazanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron:
Wszystkie składniki na ciasto makaronowe mieszamy i ugniatamy. Potem cienko rozwałkujemy. Posypujemy mąką cały placek i kroimy w kratkę. Rozdrabniamy i podsypujemy mąką. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy dopóki lekko wypłynie. Gotowy zalewamy zimną wodą i polewamy olejem.Odstawiamy.
2.Łazanki:
Kapustę szatkujemy. Umieszczamy w dużym garze i zalewamy wodą. Solimy(1 łyżka). Gotujemy na małym ogniu, tak długo aż kapusta lekko zmięknie. Przecedzamy.
3.Mięso mielimy. Doprawiamy delikatą, solą (1 łyżeczka) i pieprzem. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki) lekko osolony. Wrzucamy posiekane cebulki i dusimy na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso. Smażymy na małym ogniu. Mięso ma być miękkie i nie za mocno spieczone.
Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Umieszczamy w garnuszku i wytapiamy. Doprawiamy solą (1 łyżeczka) i papryką. Gdy tłuszczyk się wytopi a skwarki zarumienią, odstawiamy.
4.W dużym garze umieszczamy kapustę, mięso i skwarki. Dokładnie i delikatnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu kilkanaście minut. Następnie dodajemy połowę przygotowanego makaronu lub więcej jeśli ktoś lubi. Mieszamy.
Komentarze