Ta zupa kojarzy mi się z dzieciństwem gdyż często gościła na naszym stole. Uwielbiają ją dzieciaki i dorośli. Idealnie sprawdza się w upalny, letni dzień. Jest lekko słodka i słona i pełna truskawek.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
800g truskawek
4 szklanki wody
pół laski wanilii
3 łyżki cukru
kisiel truskawkowy (opakowanie na 05l wody)
płaska łyżeczka soli
makaron o dowolnym kształcie
Chłodnik truskawkowy z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 2 lub 4 części. Umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól oraz miąższ i wydrążoną laskę wanilii. Trzymamy na palniku do zagotowania. Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosładzamy. Kisiel mieszamy z odrobiną wody. Dolewamy do truskawek i chwile gotujemy aż zupa się zagęści. Wyciągamy laskę wanilii.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Zupę serwujemy na zimno z dodatkiem makaronu.
Komentarze