Chłodnik truskawkowy z makaronem

4.49 (158 ocen)

Na tak upalne dni polecam mocno schłodzony chłodnik truskawkowy, z makaronem. Taki chłodnik można przygotować z różnymi owocami.

Składniki:

  • truskawki -500 g
    goździki - 3 szt
    woda -700 ml
    cukier - 4 łyżki
    mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
    śmietana 18% - 1 łyżka
    dodatkowo
    makaron
    melisa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik truskawkowy z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki oszypułkować, opłukać .
  • 2. Wrzucić truskawki do miksera, zmiksować.
  • 3. Przełożyć zmiksowany mus truskawkowy do garnka, zalać wodą, dodać goździki i cukier, gotować kilka minut.
  • 4. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do zupy, zagotować.
  • 5. Śmietanę wymieszać z gorącą zupą, wlać do garnka, chwilę podgotować, ostudzić.
  • 6. Ostudzoną zupę włożyć do lodówki, dobrze schłodzić.
  • 7. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, odcedzić.
  • 8. Podawać zimny chłodnik z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować