Chłodnik szczawiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szczaw oczyścić, dokładnie umyć, po czym pokroić na kawałki i zalać wrzącym wywarem drobiowym. Odstawić i poczekać, aż całość ostygnie.
2.Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dymkę (cebulę oraz szczypiorek) oczyścić i drobno posiekać. Przygotowane warzywa dodać do zimnego bulionu ze szczawiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Śmietanę połączyć z chłodnikiem, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby całość się schłodziła.
4.Jajka ugotować na twardo, po czym zalać zimną wodą i ostudzić. Obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Po kilka kawałków włożyć do każdej porcji chłodnika.
Komentarze