CHŁODNIK SZCZAWIOWY

4.5 (195 ocen)

  • 30 min

Chłodnik robi się bardzo szybko. Jest idealny na upały.

  • 30 min

Składniki:

  • • 15 dag szczawiu
    • 2 ogórki
    • ½ pęczka dymki
    • 20 dag śmietany 18%
    • 4 jajka
    • 1 litr wywaru drobiowego
    • Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik szczawiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczaw oczyścić, dokładnie umyć, po czym pokroić na kawałki i zalać wrzącym wywarem drobiowym. Odstawić i poczekać, aż całość ostygnie.
  • 2. Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dymkę (cebulę oraz szczypiorek) oczyścić i drobno posiekać. Przygotowane warzywa dodać do zimnego bulionu ze szczawiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Śmietanę połączyć z chłodnikiem, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby całość się schłodziła.
  • 4. Jajka ugotować na twardo, po czym zalać zimną wodą i ostudzić. Obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Po kilka kawałków włożyć do każdej porcji chłodnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować