Barszczyk szczawiowy

5 (193 ocen)

  • 60 min

ź:MG

  • 60 min

Składniki:


  • 100 g wędzonego boczku
    cebula
    5 średnich ziemniaków
    1,5 l bulionu drobiowego
    2 łyżki masła
    2 białe kiełbasy
    liść laurowy
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    słoiczek siekanego szczawiu
    barszcz biały z butelki
    2 ząbki czosnku
    1/2 szklanki śmietany 30%
    koperek
    6 jajek ugotowanych na twardo
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszczyk szczawiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzałem masło ,wrzuciłem pokrojony w paski boczek ,podsmażyłem. Cebulę posiekałem i dodałem do boczku ,lekko zrumieniłem ,dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchew. Smażyłem kilka minut ,ciągle mieszając.

    Następnie zalałem bulionem ,włożyłem pętka białej kiełbasy ,liść laurowy ,ziele angielskie ,gotowałem pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min. Kiełbasę wyjąłem i pokroiłem w plasterki.

    Do zupy dodałem słoiczek szczawiu ,1/2 butelki barszczu białego i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowałem 10 min.

    Na koniec dodałem ,pokrojoną kiełbasę ,zabieliłem śmietaną ,doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

    Podałem z posiekanym koperkiem i połówkami jajek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować