Chłodnik litewski

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Idealna potrawa na upalne, letnie dni!

  • 4 godz.

Składniki:

  • pęczek botwinki
    3 średnie buraki
    duży pęczek koperku
    pęczek szczypiorku
    pęczek rzodkiewki
    jeden duży świeży ogórek
    2 ząbki czosnku
    300ml kwaśnej śmietany 12%
    300ml jogurtu naturalnego
    150ml jogurtu greckiego
    sól, pieprz, cukier
    ocet winny jabłkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Botwinka

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę (bulwy i łodygi bez liści) myjemy, bulwy ubieramy ze skórki i całość kroimy w kostkę, buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, całość wkładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości poziomu warzyw, doprawiamy solą i cukrem, gotujemy ok. 10-15 minut, aż warzywa będą dla nas odpowiednio miękkie (niektórzy wolą opcję bardziej chrupką, inni miękką), zestawiamy z palnika i doprawiamy octem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, rzodkiewki myjemy i kroimy w drobną kostkę, szczypiorek i koperek myjemy i szatkujemy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę - całość umieszczamy w sporym garnku/misce.
  • 3. Dodajemy jogurty i śmietanę oraz powoli dodajemy ostygnięte buraczki wraz z wywarem, delikatnie mieszamy, doprawiamy solą/pieprzem/cukrem/octem wedle uznania, odstawiamy na kilka godzin do lodówki, smacznego! :)

Porady

W mojej wersji chłodnik podam z jajkiem na twardo i z puree z ziemniaków ze smażoną cebulką. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować