Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę (bulwy i łodygi bez liści) myjemy, bulwy ubieramy ze skórki i całość kroimy w kostkę, buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, całość wkładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości poziomu warzyw, doprawiamy solą i cukrem, gotujemy ok. 10-15 minut, aż warzywa będą dla nas odpowiednio miękkie (niektórzy wolą opcję bardziej chrupką, inni miękką), zestawiamy z palnika i doprawiamy octem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
2.Ogórka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, rzodkiewki myjemy i kroimy w drobną kostkę, szczypiorek i koperek myjemy i szatkujemy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę - całość umieszczamy w sporym garnku/misce.
3.Dodajemy jogurty i śmietanę oraz powoli dodajemy ostygnięte buraczki wraz z wywarem, delikatnie mieszamy, doprawiamy solą/pieprzem/cukrem/octem wedle uznania, odstawiamy na kilka godzin do lodówki, smacznego! :)
Porady
W mojej wersji chłodnik podam z jajkiem na twardo i z puree z ziemniaków ze smażoną cebulką. :)
Komentarze