Tureckie chlebki pita

4.49 (161 ocen)

  • 2 godz.

Pierwszy raz upiekłam te chlebki i na pewno nie ostatni.Bardzo smaczne ,idealne na przekąskę.Smakują ciepłe jak i zimne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki ciepłego mleka
    pół szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 dag drożdży

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Tureckie chlebki pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • Wyrośnięte ciasto. 2. Do mąki dodać sól,wyrośnięte drożdże i stopniowo dodając ciepłą wodę zagnieść ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.
  • Wałkowanie. 3. Ciasto podzielić na 8 części,każdą część wałkować na posypanej posypanej mąka stolnicy,na niezbyt cienkie placki.
  • Smażenie. 4. Następnie chlebki smażyć na suchej gorącej patelni po kilka minut z każdej strony,często obracając chlebki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować