0,5 kg mąki pszennej i żytniej w proporcji 1:1, lub tylko pszennej
1 jajko
20 dag żółtego sera Gouda pokrojonego w kosteczkę
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
5 dag świeżych drożdży
400 ml ciepłej ale nie gorącej wody
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Chlebek z żółtym serem i oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, dodać zioła, sól i ser, wymieszać.
W misce z ciepłą wodą roztrzepać mątewką jajko, cukier i drożdże. Od razu wlać do mąki i wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki i będzie plastyczne. Ja podsypałam jeszcze w trakcie wyrabiania około 4 łyżki mąki. Ciasto przykryć i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ja ustawiam miskę na garnku z ciepłą wodą.
Formę keksową posmarować masłem i wysłać papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej ciasto nawilżając ręce olejem i ponownie przykryć i odstawić na 15-20 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Napuszony chlebek posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika na 1 godzinę.
Po upieczeniu wyjąć chleb z formy, ustawić na kratce. Skórę posmarować ciepłą wodą, przykryć i odstawić do wystudzenia.
Skóra nam ładnie zmięknie a chlebek z ziołami jest pyszny i zdrowy
Uwagi:
Moja koleżanka, doskonała kucharka Helena Ponikwia testowała mój przepis i oprócz drożdży dodała jeszcze 4 łyżki zakwasu chlebowego. Dodała go do mąki razem z ziołami,solą i serem. Reszta tak, jak u mnie.
Komentarze