Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny pachnący ziołami chlebek,upiekłam na kolację i bardzo nam smakował.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    ciepła woda (około 1 szklanka)
    2 łyżki oleju

    dodatkowo:
    10 dag dowolnego sera żółtego ( w plasterkach )
    suszona bazylia
    zioła prowansalskie
    papryka w proszku ostra lub słodka
    mąka do podsypania
    olej do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Przekąski

Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i pół szklanki ciepłej wody,przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
  • 2. Do mąki dodać łyżeczkę soli,olej i drożdże,zagnieść mięciutkie ciasto,w razie potrzeby dolać jeszcze ciepłej wody.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.
  • 4. Jedną część wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,posmarowanej masłem.Na cieście ułożyć warstwę sera żółtego i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.Docisnąć brzegi ,żeby ser nie wypłynął podczas pieczenia.
  • 5. Ciasto posmarować olejem i posypać ziołami.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 6. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni ,do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować