dodatkowo:
10 dag dowolnego sera żółtego ( w plasterkach )
suszona bazylia
zioła prowansalskie
papryka w proszku ostra lub słodka
mąka do podsypania
olej do posmarowania
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i pół szklanki ciepłej wody,przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
2.Do mąki dodać łyżeczkę soli,olej i drożdże,zagnieść mięciutkie ciasto,w razie potrzeby dolać jeszcze ciepłej wody.
3.Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.
4.Jedną część wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,posmarowanej masłem.Na cieście ułożyć warstwę sera żółtego i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.Docisnąć brzegi ,żeby ser nie wypłynął podczas pieczenia.
5.Ciasto posmarować olejem i posypać ziołami.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
6.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni ,do zrumienienia.
Komentarze