Chlebek z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nic nie może się zmarnować, w imię tej zasady powstał chlebek warzywny. Jest mięciutki , wilgotny.Powstał przy okazji sesji okładkowej , rodzinie smakował.

  • 30 min

Składniki:


  • Forma 35 X 11
    50 dkg mąki pszennej
    1,5 dkg drożdży
    0,5 dkg cukru
    sól
    ponad 1/4 l mleka lub wody
    ok. 2 łyżek czosnku niedźwiedziego

    3-4 pełne łyżki lekko przesmażonego pora i czerwonej cebuli ( oliwa , sól, pieprz cytrynowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ve34cn 1. Mąkę przesiać, drożdże rozetrzeć z cukrem i gdy się rozpuszczą zmieszać z połową letniego mleka.
    W mące zrobić zagłębienie, wlać płynne drożdże.
    Zostawić przykryty rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Gdy zwiększt objętość, dodać mleko , sól , czosnek niedźwiedzi i lekko zagnieść.
    Potem dodajemy ostudzone przesmażone warzywa i dokładnie wyrabiamy.
    Ciasto powinno być dość lekkie.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Ciasto przekładamy do natłuszczonej prostokątnej blaszki i jeszcze niech chwilę odpocznie.
    Wstawić do dobrze nagrzaneko piekarnika , piec ok. 30 -40 minut , w trakcie pieczenia po wyrośnięciu ciasta można nieco zmniejszyć temperaturę nawet do 160 C , żeby chlebek doszedł w środku.
  • 2. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.

To może cię zainteresować