Nic nie może się zmarnować, w imię tej zasady powstał chlebek warzywny. Jest mięciutki , wilgotny.Powstał przy okazji sesji okładkowej , rodzinie smakował.
30 min
Składniki:
Forma 35 X 11
50 dkg mąki pszennej
1,5 dkg drożdży
0,5 dkg cukru
sól
ponad 1/4 l mleka lub wody
ok. 2 łyżek czosnku niedźwiedziego
3-4 pełne łyżki lekko przesmażonego pora i czerwonej cebuli ( oliwa , sól, pieprz cytrynowy)
Chlebek z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, drożdże rozetrzeć z cukrem i gdy się rozpuszczą zmieszać z połową letniego mleka.
W mące zrobić zagłębienie, wlać płynne drożdże.
Zostawić przykryty rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy zwiększt objętość, dodać mleko , sól , czosnek niedźwiedzi i lekko zagnieść.
Potem dodajemy ostudzone przesmażone warzywa i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto powinno być dość lekkie.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej prostokątnej blaszki i jeszcze niech chwilę odpocznie.
Wstawić do dobrze nagrzaneko piekarnika , piec ok. 30 -40 minut , w trakcie pieczenia po wyrośnięciu ciasta można nieco zmniejszyć temperaturę nawet do 160 C , żeby chlebek doszedł w środku.
Komentarze