Chlebek z szynką, serem i masłem ziołowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szynka, ser, masełko i zioła - to wszytsko zawarte w kromce pysznego chlebka? Niemożliwe? A jednak.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 dag drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    50 dag mąki
    3 łyżki oleju
    20 dag szynki konserwowej
    10 dag startego sera żółtego
    10 dag masła ziołowego
    mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Szynki Ser

Chlebek z szynką, serem i masłem ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem.
  • 2. Mąkę wymieszać z solą, dodać 300 ml letniej wody, olej i rozpuszczone drożdże.
  • 3. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
  • 4. Szynkę pokroić w kosteczkę.
  • 5. Wyrośnięte ciasto, zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na kwadrat o wymiarach 50X50.
  • 6. Posypać pokrojoną szynką, startym serem. Rozłożyć równomiernie kawałki masła ziołowego.
  • 7. Ciasto pociąć na 6 równych pasków, po 3 paski nałożyć na siebie.
  • 8. Każdy potrójny pasek pociąć w poprzek na 6 równych części.
  • 9. Keksówkę /30cm/ dobrze natłuścić, obrócić krótszą stroną do góry, oprzeć. Części ciasta układać jeden na drugim.
  • 10. Blaszkę ustawić poziomo, wyrównać ciasto, nakryć ściereczką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
  • 11. Piec 30 -35 min. w 200 stopniach. Upieczony chlebek wystudzić, następnie wyciągnąć z formy.

Porady

Jeśli nie mamy masła ziołowego, można je samemu przyrządzić. Do 10 dag masła dodać ok 2,5 łyżki ziół np. szczypiorek, natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek, majeranek – wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Sery Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować