Chleb nacinany, z serem i masłem czosnkowo-ziołowym

4.49 (159 ocen)

  • 30 min

Okraszony masłem czosnkowo-ziołowym, bogato nadziany serem i zapieczony na rumiano chleb zachwyci każdego. To prosta i efektowna przekąską na imprezy domowe. Odrobiny cierpliwości wymaga jedynie upychanie masełka i sera w nacięcia, ale uwierzcie mi - warto :)

  • 30 min

Składniki:

  • mały bochenek chleba o wadze około ½ kg
    3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
    2-3 ząbki czosnku
    200 g sera, różne gatunki, w tym mozzarella (koniecznie! fajnie się ciągnie :)
    bazylia, oregano,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Przekąski

Chleb nacinany, z serem i masłem czosnkowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb nacinany 1. Do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i oregano, wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • chleb nacinany 2. Chleb nacinamy w kratkę. Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej, uważając aby nie przeciąć dolnej skórki. W nacięcia wciskamy masło czosnkowe, a następnie sery pokrojone na małe kawałki. Masło staramy się wciskać do samego końca nacięć. Można sobie pomagać, rozchylając nacięcia długim nożem. Chleb zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a chleb ładnie zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować