Kukiełka z masłem ziołowym i serem

4.5 (148 ocen)

  • 15 min

Znakomita alternatywa dla sklepowych bułek z, rzekomo, masłem czosnkowym. Pycha!

  • 15 min

Składniki:

  • podłużna bułka (u mnie: kukiełka lisiecka)
    tarty żółty ser

    Na masło ziołowe:
    ok. 2 łyżki masła
    świeże zioła (u mnie: szczypiorek, pietruszka, oregano, bazylia, tymianek)
    czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ser

Kukiełka z masłem ziołowym i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włączamy piekarnik, ustawiając go na 180 stopni.
  • 2. Przygotowujemy masło ziołowe: miękkie masło mieszamy z drobno posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na chwilę, żeby smaki się "przegryzły".
  • 3. Bułkę nacinamy kilkakrotnie pod kątem (nacięcia odległe od siebie o 1-2 cm).
  • 4. Do nacięć wkładamy nieco masła ziołowego i tartego sera.
  • 5. Zapiekamy przez ok. 5 minut, aż ser się rozpuści, a bułka będzie chrupiąca z wierzchu.

Porady

Świeże zioła można oczywiście zastąpić suszonymi. Ich ilość dodawaną do masła należy dostosować do własnego gustu. O kukiełce lisieckiej, tradycyjnym pieczywie regionalnym, można przeczytać TU

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować