Kukiełka z masłem ziołowym i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włączamy piekarnik, ustawiając go na 180 stopni.
2.Przygotowujemy masło ziołowe: miękkie masło mieszamy z drobno posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na chwilę, żeby smaki się "przegryzły".
3.Bułkę nacinamy kilkakrotnie pod kątem (nacięcia odległe od siebie o 1-2 cm).
4.Do nacięć wkładamy nieco masła ziołowego i tartego sera.
5.Zapiekamy przez ok. 5 minut, aż ser się rozpuści, a bułka będzie chrupiąca z wierzchu.
Porady
Świeże zioła można oczywiście zastąpić suszonymi. Ich ilość dodawaną do masła należy dostosować do własnego gustu.
O kukiełce lisieckiej, tradycyjnym pieczywie regionalnym, można przeczytać TU
Komentarze