Chlebek odrywany z serem i masłem czosnkowym

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ten chlebek sprawdzi się zarówno na kolacji, jak i jako dodatek do przysmaków z grilla. Bynajmniej nie jest fit, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie pyszności :-)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 chleb pszenny ok. 500 g
    150 g masła
    8-9 ząbków czosnku
    suszone zioła prowansalskie lub ulubione świeże
    sól i pieprz do smaku
    ok. 200 g sera (zetrzeć na grubej tarce)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Przystawki

Chlebek odrywany z serem i masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek odrywany z serem i masłem czosnkowym 1. Chleb naciąć w poprzek w kratkę (najpierw z jednej strony, potem z drugiej).W rondelku rozpuścić masło, do gorącego wcisnąć czosnek, doprawić ziołami oraz solą i pieprzem, wymieszać. Chleb przełożyć na formę wyłożoną folią aluminiową. Łyżką wlewać masło w chleb, żeby każda szczelina była nasączona. Zostawić 3-4 łyżki masła na potem. Następnie wcisnąć tarty ser w szczeliny chleba. Na koniec polać górę chleba resztą masła, zawinąć szczelnie folią i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół na 30 minut.
  • Chlebek odrywany z serem i masłem czosnkowym 2. Po tym czasie chleb wyjąć z piekarnika, rozwinąć folię i włożyć z powrotem na ok. 10-15 minut do zrumienienia. Podawać na ciepło.

    Polecam, bo jest rewelacyjny.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło czosnkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować