Ten chlebek sprawdzi się zarówno na kolacji, jak i jako dodatek do przysmaków z grilla. Bynajmniej nie jest fit, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie pyszności :-)
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 chleb pszenny ok. 500 g
150 g masła
8-9 ząbków czosnku
suszone zioła prowansalskie lub ulubione świeże
sól i pieprz do smaku
ok. 200 g sera (zetrzeć na grubej tarce)
Chlebek odrywany z serem i masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb naciąć w poprzek w kratkę (najpierw z jednej strony, potem z drugiej).W rondelku rozpuścić masło, do gorącego wcisnąć czosnek, doprawić ziołami oraz solą i pieprzem, wymieszać. Chleb przełożyć na formę wyłożoną folią aluminiową. Łyżką wlewać masło w chleb, żeby każda szczelina była nasączona. Zostawić 3-4 łyżki masła na potem. Następnie wcisnąć tarty ser w szczeliny chleba. Na koniec polać górę chleba resztą masła, zawinąć szczelnie folią i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół na 30 minut.
2.Po tym czasie chleb wyjąć z piekarnika, rozwinąć folię i włożyć z powrotem na ok. 10-15 minut do zrumienienia. Podawać na ciepło.
Komentarze