Chlebek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, 1/2 łyżeczki cukru i ciepłego mleka robimy rozczyn. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę cukru, sól, rozczyn, wbijamy jajka (jedną nieuszkodzoną połówkę skorupki zachowujemy) i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie, dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, skórkę z cytryny i ponownie wyrabiamy.
2.Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, kilkakrotnie uderzamy nim o stolnicę. Na posypanej mąką stolnicy formujemy wałek o śr. 5 cm.
3.Z części wałka formujemy pierścień. Wkładamy do posmarowanej masłem tortownicy (śr. 15 cm). Na pierścieniu układamy 2 kolejne o coraz mniejszych średnicach. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
4.Suchą połówkę skorupki układamy na wierzchu pierścieni. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 30 minut w 170 °C. W miejsce skorupki wkładamy pisankę.
Komentarze