Chlebek wielkanocny

  • wyświetlono: 1569 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

W moim domu gości na świątecznym stole od wielu lat. Najlepiej smakuje z masłem.

lucyna19
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 140min

Składniki

35 dag mąki
1/4 szkl. mleka
3 dag drożdży
6 dag cukru
2 jajka
1/2 kostki margaryny
łyżeczka masła
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka startej skórki z cytryny
żółtko
pisanka

Sposób przygotowania przepisu:

Chlebek wielkanocny

  • 1. Z drożdży, 1/2 łyżeczki cukru i ciepłego mleka robimy rozczyn. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę cukru, sól, rozczyn, wbijamy jajka (jedną nieuszkodzoną połówkę skorupki zachowujemy) i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie, dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, skórkę z cytryny i ponownie wyrabiamy.
  • 2. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, kilkakrotnie uderzamy nim o stolnicę. Na posypanej mąką stolnicy formujemy wałek o śr. 5 cm.
  • 3. Z części wałka formujemy pierścień. Wkładamy do posmarowanej masłem tortownicy (śr. 15 cm). Na pierścieniu układamy 2 kolejne o coraz mniejszych średnicach. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 4. Suchą połówkę skorupki układamy na wierzchu pierścieni. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 30 minut w 170 °C. W miejsce skorupki wkładamy pisankę.
PP_04-2011

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babciświąteczna kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

Chlebek watykański

Dodane przez: paolineczka

Chlebek Watykański

Tradycyjne ciasto, którego zaczyn...

Paprykowy chlebek.

Dodane przez: BABECZKA 35

Paprykowy chlebek

Pyszny lekko pikantny chlebek,który...

Zakręcony chlebek

Dodane przez: Jaga85

Zakręcony chlebek

Taki chlebek przyciąga niewątpliwie...

image-0hty9ec

Dodane przez: anita1234

Najlepszy chlebek

Często robię ten chlebek, bo smakuje...

chlebek dyniowy

Dodane przez: Anitka0804

Chlebek dyniowy

Chlebek dyniowy wychodzi bardzo...

odrywany chlebek

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Odrywany chlebek czosnkowy

Jakie to dobreee! Ten odrywany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE