Chlebek truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, wilgotne ciasto pachnące cynamonem i truskawkami:) Gorąco polecam:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 280 gramów
    - masło: 113 gramów
    - cukier: 120 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - śmietana 18 %: 120 mililitrów
    - truskawki świeże posiekane: 1.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek truskawkowy 1. W misce ubić mikserem masło z cukrem, aż będzie lekkie i puszyste. Dodawać po jednym jajku, ciągle ubijając. Dodać ekstrakt waniliowy.
    W osobnym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Wymieszać. Dodać składniki sypkie i śmietanę do ubitego masła. Całość dokładnie wymieszać mikserem.
  • Chlebek truskawkowy 2. Na koniec delikatnie wmieszać do ciasta truskawki.
  • Chlebek truskawkowy 3. Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką, przełożyć do niej gotowe ciasto.
  • Chlebek truskawkowy 4. Piec w temperaturze 180°C przez około godzinę lub do momentu, gdy chlebek ładnie się zrumieni, a patyczek w niego wbity będzie suchy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować