Chlebek truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny wypiek z sezonowych owoców.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - niesolone masło: 0.5 szklanki
    - drobny cukier: 0.75 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
    - mąka: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - soda: 0.5 łyżeczki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - kwaśna śmietana lub jogurt: 0.5 szklanki
    - podpieczone i posiekane orzechy włoskie lub pekan: 0.5 szklanki
    - posiekane truskawki: 1.5 szklanki
    - sól: 1.4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Foremkę natłuścić i wysypać mąką. Zmiksować masło z cukrem. Dodawać pojedynczo jajka. Dodać ekstrakt z wanilii. Przesiać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Stopniowo wymieszać z masą maślaną. Dodać kwaśną śmietanę. Na koniec wmieszać delikatnie truskawki i orzechy. Przełożyć do foremki i piec przez ok. godzinę do zezłocenia. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Chlebek można zamrozić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować