Chlebek truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

niecodzienne połączenie truskawek, orzechów i cynamonu w postaci słodkiego chlebka

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 12.5 dekagrama
    - cukier: 0.75 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    - mąka: 280 gramów
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - jogurt naturalny: 0.5 szklanki
    - posiekane orzechy włoskie: 0.5 szklanki
    - truskawki: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chlebek truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek truskawkowy 1. Orzechy posiekać, uprażyć na patelni.
  • Chlebek truskawkowy 2. W misce ubić mikserem masło z cukrem, aż będzie puszyste. Dodawać po jednym jajku, ciągle ubijając. Dodać ekstrakt waniliowy.
  • Chlebek truskawkowy 3. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon. Wymieszać.
  • Chlebek truskawkowy 4. Dodać sypkie składniki i śmietanę do ubitego masła. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec delikatnie wmieszać do ciasta orzechy i posiekane truskawki.
    Formę keksową wysmarować masłem, przełożyć gotowe ciasto.
    Piec w temp. ok. 120 stopni do uzyskania złotego koloru (ok. 30 minut, aż wbity patyczek w ciasto będzie suchy).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować