chlebek na zsiadłym mleku

4.46 (175 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Warto go wypróbować, bo jest bardzo smaczny. Jak dla mnie w smaku i konsystencji bardziej smakuje jak weka niż chleb. Jest bardzo pulchny, skórka po wyjęciu z pieca robi się miękka. Nam tak zasmakował, że pół bochenka zjedliśmy zanim wystygnął. Polecam:)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • na jeden duży bochenek:

    500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) + trochę do podsypania
    250 ml zsiadłego mleka
    75 ml letniej wody
    50 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 jajka
    łyżka maku
Wystaw ocenę:

4.46 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek na zsiadłym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na kilka minut, żeby ruszyły. Mąkę przesiać do misy, wbić jajko, wlać zsiadłe mleko i posolić. Dodać rozczyn drożdżowy i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Najlepiej robić to robotem z hakami. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem ze ściereczki. Kiedy wyrośnie uformować bochenek, pędzelkiem zamoczonym w wodzie posmarować wierzch i posypać makiem. Odstawić jeszcze na pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec kwadrans, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Zsiadłe mleko Pszenica Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować