Drożdżowe Racuchy Na Zsiadłym Mleku

4.5 (152 ocen)

Czasami jak zostanie nam z obiadu zsiadłe mleko robię właśnie takie racuszki. Rosną grubiutkie więc możemy je rozkroić i posmarować ulubionym dżemem lub miodem gdyż same w sobie są tylko lekko słodkie i dlatego wymagają dodatkowej porcji cukru ;)

Składniki:

  • Składniki na 14-16 racuszków - jeśli chcemy zrobić więcej automatycznie podwajamy ilość składników:

    100 ml letniego mleka + 1 łyżeczka cukru + 15-20 gr świeżych drożdży
    250 gr mąki
    1 łyżka cukru + 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego lub cytrynowego
    200 ml zsiadłego mleka w temp pokojowej
    1 jajko
    szczypta soli
    2 łyżki oleju do ciasta
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Drożdżowe racuchy na zsiadłym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z letniego mleka, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
    Do miski wsypujemy mąkę, dajemy szczyptę soli, wbijamy jajko oraz dodajemy resztę cukrów. Wlewamy zsiadłe mleko (starajmy się aby nie było prosto z lodówki gdyż po dodaniu drożdży proces rośnięcia ciasta bardzo się nam spowolni )
    Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość, podczas mieszania dodajemy 2 łyżki oleju. Następnie odstawiamy na jakieś 30-40 min do podrośnięcia.
  • 2. Po tym czasie smażymy racuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto, pamiętając aby ogień nie był zbyt dyzy gdyż placki za szybko podpieka się z wierzchu a w środku zostaną surowe !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Zsiadłe mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować