Chleb na zsiadłym mleku

4.5 (183 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny chlebuś z trzech rodzajów mąk. dzięki temu, że zrobiłam go na kwaśnym mleku wyszedł bardzo puszysty i długo pozostał świeży. Chociaż popękał mi w silikonowej formie i nie wygląda pięknie to jest super dobry. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl zsiadłego mleka
    7 g drożdży suchych
    1 łyżeczka soli
    3/4 szkl mąki owsianej
    3/4 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    3,5 szkl mąki pszennej
    1 łyżka oliwy
    keksówka duża
    chia do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na zsiadłym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy mleko, oliwę oraz wsypujemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto na chleb i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do keksówki, wyrównujemy i posypujemy chia oraz odstawiamy przykryte na kolejne 30 minut. Wstawiamy wyrośnięte ciasto na chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Zsiadłe mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować